Weblog | Proza | Poëzie | Columns | Audio | Zoeken

 

Sfeervolle kerstparabel van Hans Kilian

Over 'De grote groene wereld ' (2001) van Hans Kilian

door Bert van Weenen

Hoe ervaart een madeliefje de wereld om haar heen? Dat is het uitgangspunt van Hans Kilians verhaal 'De grote groene wereld'. Met illustraties van Angélique de Waard verscheen het als kerstuitgave bij Van Moock CTO, Molenhoek (20 blz.;
ISBN 90-718-3249-x).

Kilians parabel van het madeliefje is een sfeervol symbolisch levensverhaal. hans kilian: de grote groene wereldDe opzet, met op elke pagina een tekening plus
een korte tekst, herinnerde mij aan het fraaie, wel een heel stuk luxer uitgevoerde kerstboek 'Sun Moon Star' van Kurt Vonnegut en Ivan Chermayeff, uit 1980.

Kerstverhalen komen weer in de mode, stelde Menno Schenke in zijn bespreking van 'Twee levens' van Stefan Brijs en 'Er was eens...' van Herman van Veen (Algemeen Dagblad, 14 december 2001). "Schoorvoetend, maar vastberaden keert het kerstverhaal terug in ons blikveld." En over Brijs: "De novelle van Brijs (31) is wat een kerstverhaal moet zijn: bescheiden van omvang, binnen twee uur te lezen, tot nadenken stemmend, manoevrerend langs de randen van het sentiment en vooral direct onder de oppervlakte vol van (christelijke) kerstthema's als eenzaamheid, naastenliefde, troost en wanhoop."

'De grote groene wereld' van Hans Kilian staat dus niet op zich. Auteurs die in hun verhalen levenswijsheid, filosofie en religieus gevoel verwerken, krijgen daardoor wellicht wat meer kans wanneer zij aankloppen bij een van de over het algemeen weinig toeschietelijke uitgevers die ons landje rijk is.

Leerdam, 20 december 2001

 


Zie ook de Chroom Digitaal Kerstgedichten


 

Terug naar boven

 

 

 

Chroom Digitaal: online vraagbaak voor religieuze en christelijke literatuur