Weblog | Proza | Poëzie | Columns | Audio | Zoeken

 

Scepticus op een feestje

Over 'Misantropenkolder' (2007) van Hans Kilian

Chroom Digitaal Proza, juni 2007

door Bert van Weenen

De Stichting Literaire Workshop in Gorinchem bestaat deze maand twintig jaar. Hans Kilian heeft deze gelegenheid aangegrepen om honderd van zijn aforismen te bundelen onder de titel 'Misantropenkolder'. Een titel die doet denken aan 'Misantropenjaren' van L.H. Wiener, een auteur die, gezien de inhoud van Kilians aforismen, zeker een geestverwant mag worden genoemd. Zie bijvoorbeeld de uitspraak: "Een mooi meisje is als een wijnfles: er zit vaak minder in dan je hoopt". Ook de barse stem van Willem Frederik Hermans klinkt op de achtergrond mee. Onder andere in: "Al zou ik alles beter weten, dan had ik nog nooit gelijk".

Dit soort cynische vaststellingen wisselt Hans Kilian af met opmerkingen over menselijke relaties, waarin volgens Kilian egoïsme en angst voor de dood de toon zetten, en diverse sneren aan het adres van de linkse politiek. Bij Kilian zit de mens klem tussen zelfhaat en zelfzucht, zonder veel hoop op verbetering van de situatie. "Liefde op het laatste gezicht is zeldzaam." Behoorlijk zuur allemaal en ik miste tijdens het lezen van deze honderd spitsvondigheden de scherpte en humor van iemand als Youp van 't Hek. Niet dat ik diens visie deel, maar bij Van 't Hek hebben de banvloeken wat meer flair.

Het mooiste aforisme vond ik: "Vooruitgang gaat het gemakkelijkst stroomafwaarts." En ook Kilians constatering, dat een aforist een "clown zonder rode fopneus [is], die stiekem hoopt dat men hem dan toch voor een denker aanziet", is raak. De tekeningen van Kaki op de linkerpagina's zijn helaas niet erg mooi en ze leiden af van de aforismen op de pagina ernaast. Er zit ook helemaal geen eenheid in dit beeldend werk.

De brochure telt 24 bladzijden en is voor € 6,- (inclusief porto) verkrijgbaar bij Stichting Literaire Workshop, Kalkhaven 80, 4201 BC Gorinchem, e-mail stiliwo[at]cs.com.

 


hans kilian: misantropenjaren

StiLiWo, Gorinchem 2007, ISBN 9789080532854


Meer informatie op deze website:


Terug naar boven

 

 

 

Chroom Digitaal: online vraagbaak voor religieuze en christelijke literatuur